MessageBox

MainMessage

AdditionalInfo

 

Radim...

Working

Pomoć

Povrće > Blitva

Dvogodišnja je biljka botanički vrlo slična cilkli i repi, ali ona ne formira zadebljali korijen već bujne listove. U povrćarstvu se blitva javlja u dva varijeteta: kao lisnata i kao rebrasta blitva. Lisnata blitva formira lisnu rozetu sa mnogobrojnim listovima svijetlije ili tamnozelene boje. Za jelo se koriste listovi. Rebrasta blitva je povrtna biljka koja se uzgaja radi sočnih, bujnih listova dužih i od 60 cm, sa jako razvijenom peteljkom. U proizvodnji se više uzgaja rebrasta blitva dok na obiteljskim domaćinstvima prevladava lisnata blitva.

Blitva je vrlo korisna biljka u ishrani dijabetičara jer smanjuje glukozu u krvi, a ujedno ekstrakt blitve ima zaštitni učinak na jetru kod dijabetesa. Također, umanjuje rizik nastanka raka želuca i debelog crijeva, a betalain iz blitve može se koristiti kao prirodno potencijalno bojilo za hranu.

U Hrvatskoj se većinom proizvodi sjeme blitve kategorije certificirano sjeme, dok se u Hrvatsku isključivo uvozi sjeme najniže kategorije, tzv. standardno sjeme. Kako su kod nas agroekološki uvjeti za proizvodnju sjemena (gotovo svih povrćarskih kultura!) znatno povoljniji nego u zemljama iz kojih se takvo sjeme uvozi, proizvodnja sjemena blitve uz optimalne prinose i kvalitetu sjemena može zadovoljiti potrebe za sjemenom blitve u Hrvatskoj, te se izvoz može povećati. Površine od 50-60 ha za proizvodnju sjemena zadovoljile bi potrebe za uzgoj blitve u Hrvatskoj. Najpoznatije i najraširenje sorte su srebrnolisna i lukulus.

Uvjeti uzgoja, gnojidba i njega nasada

Blitva je prilagodljiva povrćarska kultura koja se može uzgajati umjereno toplom kontinentalnom, kao i u vrućim priobalnim područjima. Jednako dobro podnosi hladno vrijeme i niske temperature kao i ljetne vrućine, te se vrijeme sjetve i berbe može prilagoditi zahtjevima tržišta. Iako tolerira širok raspon tla, blitva najbolje uspijeva na sunčanom ili blago sjenovitom staništu s bogatim tlom koje zadržava vlagu, ali je i dobre drenaže. Na siromašnom tlu problem može biti rana cvatnja pa je potrebno ukopati dovoljnu količinu dobro razgrađenih organskih tvari tijekom zime prije sadnje. Idealna pH vrijednost je 6,5 – 7,5, pa u kisela tla treba dodati vapnenca. Dobro uspijeva uz sve vrste graha, osim graha trešnjevca, te uz kupusnjače, crveni luk i salatu. Godi joj i začinsko bilje poput žalfije, majčine dušice, metvice, kopra i sipana.

Najniža temperatura za klijanje je 4˚C, a optimalna za klijanje i rast 14-25˚C. Zbog toga se u priobalnom području može sijati već od veljače, a u kontinentalnom dijelu tijekom ožujka, travnja i svibnja. Ako vrijeme berbe želimo postići u jesenskom i zimskom razdoblju sjetva se obavlja u kolovozu i rujnu.

Kvalitetno sjeme osnovni je preduvjet za uspješnu proizvodnju. Blitva se obično sije u redove razmaka 40 cm, s razmakom od 20 cm u redu i dubinom sjetve od 1,5–2 cm. Takvim načinom sjetve potrebno je 20-25 kg sjemena po hektaru. Osim direktnom sjetvom blitva se može proizvoditi iz presadnica, iako takav način zahtijeva zaštićene prostore, ali se postiže i veća financijska dobit.

Na srednje plodno tlo dodaje se prije sadnje ili sjetve 30-40 kg/ha N, 60-80 gk/ha P₂O₅ i 40-80 kg/ha K₂O. Prihrana se provodi nakon svake berbe listova. Tijekom uzgoja potrebno je osigurati dovoljnu količinu vode, posebno u područjima gdje se javlja manjak vode ili je ona neravnomjerno raspoređena. Smatra se da je tijekom uzgoja potrebno 4-6 navodnjavanja da bi se postigli optimalni prinosi. Tijekom sušnih perioda biljkama treba 9 – 13 l vode tjedno, ali su i iznenađujuće otporne na sušu. S obzirom na kvalitetu vode blitva pripada jednoj od rijetkih kultura koje su tolerantne na slanu vodu. Ostale mjere njege podrazumijevaju uništavanje korova, suzbijanje bolesti i štetnika.

Berba i skladištenje

Blitva se bere u više navrata rezanjem vanjskih listova pri dnu što omogućuje daljnji rast rozete i produžetak berbe na 1,5-2 mjeseca u proljetnom, odnosno 4-5 mjeseci u jesenskom i zimskom razdoblju. Berbom u 3-4 navrata moguće je ostvariti prinos od 20-40 t lišća po hektaru, ovisno o kultivaru, načinu uzgoja, primjeni tehnologije uzgoja i dr. Blitva iz proljetne sjetve dolazi za berbu već od lipnja, tj. za 65-70 dana. Za kasnu jesensku, zimsku i ranu proljetnu potrošnju treba je sijati krajem ljeta i početkom jeseni. Na manjim površinama bere se ručno, a na većim uz pomoć kombajna.

S obzirom da ima veliku lisnu površinu blitva brzo gubi vlagu  i svježinu te ju je potrebno skladištiti u odgovarajućim uvjetima. Listovi čuvani na 4˚C i 98% relativne vlage zraka ostali su prihvatljivi i nakon 9 dana skladištenja. Također, skladištenje u tamnom prostoru bolje odgovara očuvanju vizualnog izgleda blitve.

Štetnici i bolesti

Blitva ima relativno malo problema, iako treba paziti na plamenjaču kada se sije gusto, za usjev koji se reže i obnavlja. Pojavljuje se u oliku smeđih mrlja na lišću. Ptice mogu napasti sadnice pa ih zaštitite, uzgoj ispod kupusnjača i graha također pruža određenu zaštitu.

OLT
Genesis
Syngenta
EFRI

ISTAKNUTI ČLANOVI

Kaufland Kaufland Kaufland Kaufland
Biljemerkant Boso

Sva prava zadržana 2014. Internaut d.o.o.
Izrada i održavanje:
Determinanta d.o.o.